Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Batman Incorporated - Leviathan Strikes!


Έφτασε η ώρα και η στιγμή να διαβάσουμε κάτι που μας χρώσταγε ο Grant Morrison από το καλοκαίρι, πριν τα reboot, πριν προσπαθήσει να κάνει τον Superman ήρωα του 99%.



Μεγάλη η πατάτα της DC με το Batman Inc.. Εντάξει, αποφάσισε να το κάνει το reboot. Ας άφηνε όμως την σειρά να συνεχίσει κανονικά, τόσο καιρό την ακολουθούσαμε. Αλλά ξέρω, εμείς είμαστε οι σίγουροι αναγνώστες, δεν θα χαθούμε. Τέλος πάντων. Φτάνουμε τώρα εδώ, διαβάζοντας σε ένα τεύχος δυο ξεχωριστά στην πραγματικότητα τεύχη που έπρεπε να είχαν βγει από το καλοκαίρι. Ναι, μιλάμε για το 9ο και το 10 τεύχος που θα ολοκλήρωναν την πρώτη φάση της ιστορίας με τον Leviathan.

Η πρώτη ιστορία του Batman Inc. - Leviathan Strikes, το Batman Inc. #9 δηλαδή, έχει να κάνει με την Stephanie Brown a.k.a Spoiler a.k.a Batgirl και τις περιπέτειές της σε ένα παράξενο σχολείο θηλέων στην Αγγλία. Να μωρέ, αντί για Γαλλικά και πιάνο οι μαθήτριές του μαθαίνουν την τέχνη του δολοφόνου. Και οι καθηγήτριές του σχολείου, σχεδιασμένες τέλεια από τον Cameron Stewart, μοιάζουν στην Madonna, την Rihanna, την Katy Perry και την Lady GaGa. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν φαίνεται γελοίο ή ανούσιο. Πρόκειται για μια εξαιρετική και άκρως διασκεδαστική ιστορία η οποία ήταν στο μυαλό του συγγραφέα ήδη από το Batman: The Return που ήταν και η τελευταία φορά που την είδαμε την Stephanie. Και κάπου εδώ ίσως να βρίσκεται άλλη μια εξήγηση για την μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσής του. Κακά τα ψέμματα, αυτή η ιστορία κάνει τo Batgirl της Simone να φαίνεται ακόμη χειρότερο απ’ότι ίσως να είναι και την Stephanie να φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την Barbara.

Η δεύτερη ιστορία, το Batman Inc. #10, θα αποκάλυπτε επιτέλους ποιος είναι ο Leviathan. Morrison και Burnham δεν θα μπορούσαν να δώσουν έτσι απλά αυτήν την αποκάλυψη. Ακόμη περισσότερο αφού είναι τόσο απλή και λογική η εξήγηση και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τα πρώτα τεύχη του Morrison στους Bat-τίτλους! Έτσι έχουμε λαβυρινθώδη πλοκή, ψυχεδελική εικονογράφηση και τα στοιχεία περί “νεκρανάστασης” της Jezebel Jet του Batman Inc. #8 να παίρνουν άλλη σημασία. Είναι μια ιστορία η οποία θυμίζει πάρα πολύ παλιό, περιόδου Invisibles, Morrison ενώ δίνει στον Burnham την ευκαιρία να πειραματιστεί και να δείξει μέρος των δυνατοτήτων που ξέραμε πως έχει ήδη μετά και από το εξώφυλλο του Batman and Robin #26.

Δυο εντελώς διαφορετικά τεύχη, που θα λειτουργούσαν άψογα ξεχωριστά ή σε μια συλλογή με ολόκληρη την σειρά ξενίζουν έτσι όπως βρέθηκαν μαζί. Το "τεύχος #9" αποτελεί ένα κεφάλαιο στο οποίο βλέπουμε αποσπασματικά τον ρόλο ενός μέλους της Batman Incorporated και αποτελεί απλώς ένα κομμάτι του παζλ. Στο "τεύχος #10" βλέπουμε το παζλ τελειωμένο. Με τα κομμάτια του #9, του #8 κ.ο.κ. βαλμένα στην θέση τους. Επίσης το ύφος τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό. Αυτό είναι το μόνο μεγάλο ψεγάδι που μπορεί να βρει κανείς. Η πρώτη φάση τελειώνει αρκετά καλά. Το πρόβλημα τώρα είναι πότε θα δούμε την αποτελούμενη από 12 τεύχη δεύτερη. Μέσα στο 2012 λέει η DC. Μακάρι λέω εγώ.

2 σχόλια:

King Mob είπε...

Για μένα "έσωσε" τη σειρά το συγκεκριμένο special (που σωστά λες δεν είναι κάτι άλλο απο δύο τεύχη μαζί). Πάνω που φοβόμουν ότι θα λέμε για το run του Morrison, "εκείνο που είναι καλό μόνο μέχρι το τέλος του Batman and Robin". Πολύ καλή και η αποκάλυψη στο τέλος, αναμένω τη συνέχεια με πολύ θετική διάθεση (όπως περίμενα και το Batman Inc πριν αρχίσει).

Hellboy είπε...

Εμένα μου άρεσε γενικά η σειρά. Δεν μπορώ να πω πως θα μου άλλαζε την γνώμη αυτό το διπλό τεύχος. Άντε να την δούμε όμως και να τελειώνει.