Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Τα 20 Καλύτερα Comics των 00s

To Leave Your Spandex @t the Door κάνει μια λίστα με τα καλύτερα comics της δεκαετίας από Έλληνες bloggers οπότε θα στείλω και γω μια λίστα πλούσια σε Alan Moore.


20.Tom Strong (Alan Moore κ.α./Chris Sprouse κ.α.)



Εμπνεόμενος από τον Doc Savage ο Alan Moore παρέα με τον Chris Sprouse δημιουργεί έναν ήρωα στον βασισμένο σε κλισέ της Pulp λογοτεχνίας και των παλιότερων υπερηρωικών comics. Πιο άνισο από τα LoeG, Top Ten και Promethea αλλά και πιο ευχάριστο στην ανάγνωση.


19.Batman: Broken City (Brian Azzarello/Eduardo Risso)



Εναλλακτική ματιά στον Batman από τους Azzarello και Risso. Κανένας δεν είναι αυτός που φαίνεται σε αυτήν την πολύ σκοτεινή ιστορία.


18.Batman (Grant Morrison/Various Artists)



Ξεκινώντας από το τεύχος #655 και καταλήγοντας στο #683 ο Morrison κατάφερε να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τον μύθο του Σκοτεινού Ιππότη και στο τέλος να πεθάνει κιόλας τον Bruce Wayne, έστω και εκτός τίτλου.


17.Y The Last Man(Brian K. Vaughan/Pia Guerra)



Ο Yorrick Brown είναι ο τελευταίος άντρας στην Γη. Όχι δεν είναι τόσο τυχερός όσο νομίζετε.


16.Hellblazer : Hard Time (Brian Azzarello/Richard Corben)



Ό,τι καλύτερο σε Hellblazer από την εποχή που ο John Constantine κρατούσε δεύτερο ρόλο στο Swamp Thing και γραφόταν από τον Moore. Τι γίνεται όταν ένας Άγγλος μάγος μπαίνει σε Αμερικάνικη φυλακή; Πράγματα που ακόμη και για το Oz του HBO θα φαίνονταν σκληρά.


15.The Umbrella Academy(Gerard Way/Gabriel Ba)



Όταν πρωτοβγήκε είπα πως είναι κάτι σαν Emo B.P.R.D. Ενώ σε αυτό το σημείο δεν έπεσα και πολύ έξω δεν περίμενα μια τόσο ποιοτική δουλειά από τον Gerard Way τραγουδιστή των My Chemical Romance.


14.Lost Girls (Alan Moore/Melinda Gebbie)



Άκρως προκλητικό ερωτικό comic με πρωταγωνίστριες τις Alice, Wendy και Dorothy των γνωστών παιδικών παραμυθιών να συνευρίσκονται μεταξύ τους, με άλλους και να έχουν και διάφορες φαντασιώσεις. Περιπετειώδης και η ιστορία της δημοσίευσής του που άρχισε το 1991 για να καταλήξει στο 2006 όταν και βγήκε πρώτη φορά ολοκληρωμένο. Ίσως έτσι και να εξηγείται πως τον άντρα της Wendy τον λένε Harry Potter, μοιάζει στον Sean Connery και έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις.


13.Persepolis(Marjane Satrapi)



Αυτοβιογραφικό comic για το οποίο ευτυχώς δεν χρειάζεται να πω πολλά.


12.Sillage (Jean David Morvan/Phillipe Buchet)



Μαζί με του Μεταβαρόνους ότι καλύτερο δημοσίευσε το 9 από άποψη σειράς. Space Opera κατά κύριο λόγο που μπαίνει όμως άνετα και σε άλλα χωράφια όπως αυτά των steampunk, fantasy κτλ. με μια συμπαθέστατη ηρωίδα.


11.Astonishing X-Men (Joss Whedon/John Cassaday)



O γνωστός περισσότερο για τις τηλεοπτικές δουλειές του Whedon δανείζεται τον John Cassaday βάζοντας σε περιπέτειες το Planetary και γράφει έναν ύμνο αγάπης στην Kitty Pryde, ένα comic γεμάτο νοσταλγία για την περίοδο του Claremont στα '80s που όμως στην τελική έχει περισσότερη σχέση με τους New X-Men του Morrison. Δεν το τελειώνει ιδανικά αλλά δεν πειράζει.


10.Top Ten (Alan Moore/Gene Ha)



Το έκανα επίτηδες. Αλλά του αξίζει κιόλας. Μια πόλη γεμάτη άτομα με υπερφυσικές δυνάμεις αλλά η βαρύτητα δίνεται στο αστυνομικό τμήμα αυτής. Και ο Moore παρέα με τον Ha σκαρώνουν ένα comic που εκτός από έξυπνα αστυνομικά μυστήρια κάνει διάφορα σχόλια πάνω στα υπερηρωικά comics και βρίθει pop αναφορών. Το Vol.1 πάει πακέτο με το '49ers ενώ δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς πολύ με την μετά Moore εποχή.


9.New X-Men (Grant Morrison/Frank Quitely κ.α.)



Και ξαφνικά οι X-Men έγιναν πάλι ενδιαφέροντες. Και ξαφνικά η Emma Frost ανέβηκε στην εκτίμηση όλων των αναγνωστών. Άνισο στην ολότητά του, ιδιαίτερα σχεδιαστικά αλλά πρωτοποριακό και ενίοτε μεγαλειώδες. Φυσικά η Marvel προσπάθησε να καταστρέψει ότι με κόπο έχτιζε ο Morrison και το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.


8.Nextwave : Agents of H.A.T.E. (Warren Ellis/Stuart Immonen)



O τίτλος της Marvel σε αυτό το Top 20 που είναι πιο ψηλά είναι χιουμοριστικός. Ανελέητη σάτιρα ακόμα και σε comics της εταιρίας και μεγαλειώδης δράση σε ένα παλαβό comic που μας κάνει υπερήφανους που ανήκουμε στην Ε.Ε. Αλήθεια!


7.Fables(Bill Willingham/Mark Buckingham κ.α.)



H καλύτερη σειρά της Vertigo εδώ και χρόνια. Κάλυψε το κενό που άφησε το Preacher σαν ναυαρχίδα του imprint. Οι ήρωες των παραμυθιών στον πραγματικό κόσμο και με τον Jack της φασολιάς να αποκτά δίκαια δικό του comic.


6.Detective Comics #854-860 (Gregg Rucka/JH Williams III)



Φρέσκια και ημιτελής παραγωγή αλλά το αξίζει. Ο Rucka συνδέει τις παλιότερες δουλειές του στους Bat-τίτλους με την Batwoman και ο JH Williams III μεγαλουργεί στο σχεδιαστικό κομμάτι.


5.Black Hole (Charles Burns)



Σκοτεινό, νοσηρό, αιχμηρό και ώρες ώρες μέχρι και ρομαντικό. 10 χρόνια έκανε να το ολοκληρώσει ο Charles Burns και αναρωτιέμαι αν και πως θα καταφέρει να το μετατρέψει σε ταινία ο David Fincher.


4.Promethea (Alan Moore/JH Williams III)



Τι ήθελε να κάνει ο Alan Moore; Comic για μια εναλλακτική Wonder Woman; Οδηγό μαγείας για αρχαρίους; Σχόλιο πάνω στην γυναικεία φύση; Όλα αυτά μαζί με πλήθος pop αναφορών, οπτικοποιημένα από τον JH Williams ΙΙΙ στην δουλειά που τον έκανε να θεωρείται έναν από τους καλύτερους σχεδιαστές σήμερα και ακόνισε τις ικανότητές του για την συνέχεια.


3.All Star Superman (Grant Morrison/Frank Quitely)



Ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για τον Superman. Ότι πρέπει να πάρει σαν υπόδειγμα η DC γι'αυτόν τον ήρωα και δεν θα το κάνει.


2.Planetary (Warren Ellis/John Cassaday)



Παρόμοιου ύφους με το League of the Extraordinary Gentlemen, η καλύτερη δουλειά των Ellis και Cassaday. Κάνει την ύπαρξη του Authority απλώς περιττή.


1.The League of the Extraordinary Gentlemen (Alan Moore/Kevin O'Neil)



Απλά το καλύτερο comic της δεκαετίας. Δηλαδή σε ποιο άλλο βρεθήκατε να τραγουδάτε την όπερα της πεντάρας κατά την ανάγνωση; Πολύπλοκο, δύσκολο σε ορισμένα σημεία, άκρως διασκεδαστικό. O Alan Moore σε φόρμα και ο Kevin O'Neil στην καλύτερη δουλειά του από την εποχή του Marshal Law.

.................................................................................
Runner-Ups

Invincible(Robert Kirkman/Ryan Ottley κ.α.)

100 Bullets (Brian Azzarello/Eduardo Risso)

1 σχόλιο:

King Mob είπε...

Ωραία λίστα.

Το Batman Broken City δεν το έχω διαβάσει αλλά με ψήνει με βάση το δημιουργικό δίδυμο.

Το Lost Girls το έχω διαβάσει κάπως μπλεγμένα. Τώρα που έχει βγεί μια κάπως προσιτή έκδοση πρέπει να το πάρω να το διαβάσω κανονικά.

Πολύ Moore η λίστα, αλλά εντάξει δεν μιλάμε για κανα τυχαίο συγγραφέα. Όσα έχεις είναι ωραία, μόνο το Tom Strong λίγο τραβηγμένο. Με κούρασε και τράβηξε πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε. Η ιστορία στα τεύχη 4-7 το peak του.
Επίσης ανάμεσα σε Top 10 και League μεγάλο derby για μένα πιο είναι το καλύτερο, δεν μπορώ να αποφασίσω.

Από Planetary προτιμώ το Authority, All star Superman δίκαι ψηλά. Γουστάρω που έβαλλες Batman του Morrison και Detective Comics του JH Williams,ε είναι περισσότερο αυτουνού παρά του Rucka :), παρά το ότι είναι πρόσφατα. Fables και Nextwave δεν είμαι μεγάλος φαν.